Wat zijn dat Webapplicaties?

Submitted by moderator on Mon, 08/27/2018 - 12:12

Een webapplicatie is eigenlijk 'gewoon' een website, maar dan met als doel niet alleen informatie te tonen zoals de meeste websites doen. Het doel van een webapplicatie is het vervangen van een 'gewone' applicatie (lees programma), maar dan benaderbaar met een webbrowser.

Het doel hiervan is: Geen dure en moeilijke installatie procedures op de werkplekken, maar eenmalige installatie op een webserver en iedereen kan ermee werken. Tegenwoordig noemen ze dat 'in de cloud werken', wat natuurlijk onzin is want veel Webapplicatie's die wij in de praktijk tegen komen zijn intern.

Voorbeelden van webapplicaties in de cloud zijn:

  • Albelli, Kruidvat en vele anderen om online je fotoalbum samen te stellen en laten afdrukken.
  • Online backup van KPN.
  • Office pakket online (Microsoft, Google Doc of LibreOffice online)

 

Voorbeelden van interne WebApplicaties:

  • Voor FAES Cases hebben we lang geleden (2004) een webapplicatie gemaakt waarmee medewerkers van de Teken/CAD afdeling, de (uren)planningen konden inzien en invullen. Deze gegevens werden uit het (gesloten) ERP systeem gelezen en in de WebApplicatie verwerkt.
  • Voor BTL Nederland hebben we (reeds in 2008) middels een webapplicatie het management toegang gegeven om functie onschrijvingen en gebruikers gegevens aan te passen, zodat de email handtekening, welke geautomatiseerd verspreid werd, aangepast kon worden.
  • Voor eigen gebruik hebben we ook al lang geleden een uren registratie geschreven die rapporten in PDF genereerde. 
  • Voor Menlo Worldwide heb ik diverse webapplicatie's gemaakt die rapporten, overzichten en dergelijke vergaarde en toonde uit een Warehouse Management Systeem (WMS).

 

En dit is maar een beperkt aanbod van de mogelijkheden.

 

Tags